Top of the page

PROMELEK XXI a adăugat 200 de locații noi pe harta stațiilor de încărcare a mașinilor electrice

miercuri, 2 februarie 2022
Compania clujeană PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, a pus în 2021 pe harta “benzinăriilor verzi” cca. 200 de stații de încărcare electrice, atât în spații publice, cât și în locații private, destinate mașinilor 100% electrice sau hybrid plug-in.

„Viitorul în transportul rutier va fi unul majoritar electric, iar trendul tehnologic spre electrificare, tendința producătorilor auto de a dezvolta modele adaptate acestei direcții și proiectele de sustenabilitate au stat la baza deciziei noastre de a ne extinde prin linia de business destinată stațiilor de încărcare electrice. Ne-am asumat, încă de la înființare, rolul de a conecta viitorul prin soluții electrice de calitate și parteneriate de valoare, fiind, încă din 1996, unul dintre principalii furnizori de soluții și echipamente electrice din România. Ne dorim o dezvoltare sustenabilă a transporturilor și credem că putem contribui la acest lucru”, a declarat Károly Nagy, Director General PROMELEK XXI.

Potrivit afirmațiilor sale, anul trecut, PROMELEK XXI a furnizat cca. 200 de stații de încărcare lente și rapide. Astfel, vânzările companiei pe acest segment s-au triplat comparativ cu anul anterior, tendința pentru următoarea perioadă fiind, de asemenea, de majorare. 

„Creșterea constantă a liniei de business destinată stațiilor de încărcare electrice va fi, și în acest an, influențată de multitudinea de proiecte în derulare, prin intermediul fondurilor guvernamentale și europene, unde coparticipăm oferind un pachet complet de consultanță în alegerea soluției, furnizarea și instalarea echipamentului prin parteneri acreditați. În anul 2022, mizăm pe o dublare a vânzărilor de astfel de produse”, a mai spus Károly Nagy. 

Acesta a subliniat că preconizează o creștere alertă a pieței de stații de încărcare electrice, în linie cu majorarea parcului auto de mașini electrificate din România. Astfel, conform datelor APIA* (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile), autoturismele din această categorie (fie 100% electrice, fie hybrid plug-in sau full hybrid) au raportat, la nivel de decembrie 2021, o cotă de piață de 15,5%, de 2,2 ori mai mare comparativ cu decembrie 2020 când era de 7,1%. Mai mult de atât, datele APIA arată că vânzările de autoturisme electrificate s-au dublat în 2021 (+109,1%) comparativ cu 2020.

Ce își doresc clienții atunci când aleg o stație de încărcare
În ceea ce privește tipul de stații de încărcare vândute de PROMELEK XXI, un procent important este destinat uzului rezidențial, urmat de cele pentru spațiile publice și parcările municipale. De asemenea, compania livrează și către proiecte de birouri și HoReCa, spații comerciale, parcări de autobuze sau biciclete electrice.

„În general, clientul rezidențial dorește o stație de încărcare lentă (AC), cu montaj pe perete, care să dețină protecție pe curent continuu DC de 6 mA (foarte important) și să aibă inclusiv conexiune remote pentru configurare și monitorizare  printr-o aplicație mobilă. În acest caz, prețul mediu ajunge la cca. 650 de euro”, a subliniat reprezentantul companiei.

Pe de altă parte, clienții comerciali sau cei publici își doresc stații de încărcare All In One, care dețin atât conectori de încărcare rapidă în DC, standard european Combo CCS și standard asiatic CHAdeMO pentru încărcare tip spot pe termen scurt, precum și conectori de încărcare lentă în AC, type2, pentru clienții care îți permit o încărcare pe termen mai lung.

Potrivit companiei, principalul factor de care trebuie ținut cont în alegerea unei stații este timpul pe care utilizatorul de vehicul electric îl poate aloca pentru procesul de încărcare. În funcție de acest aspect și de tipul de racord electric existent la locație, poate fi dimensionată varianta de stație lentă AC sau rapidă DC și puterea necesară.

În ceea ce privește avantajele PROMELEK XXI pe piața de profil, Károly Nagy a subliniat că asigurarea consultanței complete în alegerea soluției și existența unui stoc permanent de produse ce atrage cu sine livrarea rapidă sunt principalele aspecte importante. De asemenea, de luat în seamă sunt și serviciile de instalare și mentenanță puse la dispoziție.

Printre principalele proiecte de referință ale companiei pe această nișă de business se numără instalarea de stații de încărcare la Sediul ELECTROMAGNETICA București, Spitalul Clinic JUDEȚEAN Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca - parking Mogoșoaia, PINK Post București, Depozit logistic VGP Timișoara, Stația de carburant ROMPETROL Corbeanca, etc.
Compania este distribuitor de stații de încărcare lente și rapide sub brandurile ABB, Schneider Electric, CIRCONTROL, EKOENERGETYKA, GEWISS, Legrand și altele.
*Sursă: http://www.apia.ro/wp-content/uploads/2022/01/Comunicat-presa-Piata-auto-Decembrie-2021.pdf 

# # #

Despre PROMELEK XXI
 
PROMELEK XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluții complete pentru instalații electrice de joasă şi medie tensiune și o gamă completă de servicii tehnico-comerciale și logistice. Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai prestigioși jucători pe piața internațională de instalații și echipamente electrice, urmând ca în anul 2016 compania să își schimbe numele în cel actual.
 
PROMELEK XXI importă și distribuie în exclusivitate în România mărci precum Dietzel Univolt, PCE, TEM și Baks. De asemenea, este unul dintre cei mai importanți distribuitori pentru brandurile Legrand, Schneider și Gewiss. Prezenți și pe segmentul industrial cu o serie de mărci de renume internațional precum Weidmüller, Rittal și Siemens, oferă partenerilor un portofoliu complet de soluţii şi alternative în domeniul instalațiilor și echipamentelor electrice.
 
Pe lângă toate aceste mărci internaționale, oferta Promelek XXI include și o serie de branduri proprii precum Strohm și Flink, care cuprind în primul rând produse de conectică pentru locuință, dar și produse sezoniere, cum ar fi cele pentru iluminatul grădinii, iluminat ambiental și iluminatul festiv de iarnă.
 
Compania colaborează cu peste 2.000 de parteneri din toate zonele țării, printre care vânzători specializați de electrice, instalatori și grupuri de instalatori, precum și marile lanțuri de magazine DIY, Hyper- și Supermarketuri din România: Leroy Merlin România, BricoDepot, Hornbach, Carrefour, Cora Hypermarché, Metro Cash&Carry, Selgros, Auchan, Emag, Altex etc.
 
PROMELEK XXI este deținută, în proporție de 77,6%, de grupul Elektra, în timp ce 19,4% este în proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% este deținută de Remus Hațegan, Director Executiv.